Hlavná stránka Blog Novinky Rozdiel medzi letnou a zimnou zmesou do ostrekovačov

Rozdiel medzi letnou a zimnou zmesou do ostrekovačov

04. 01. 2023
|
Kategória Novinky
Rozdiely medzi letnou a zimnou zmesou tušíme a vnímame. V lete sa potrebujeme zbaviť najmä hmyzích pozostatkov, v zimnom období potrebujeme, aby sklo nenamŕzalo. Ako sa teda tieto potreby premietajú do zloženia?

Zmesi do ostrekovačov sa skladajú zo 4 hlavných zložiek:
  • tenzidov
  • vody
  • liehu
  • glykolu
Parfumáciu, farby a ďalšie látky pre tento článok nie sú dôležité, ale nedá sa povedať, že si účinnú a užívateľsky príjemnú zmes zvládnete namiešať len z týchto štyroch komponentov.

​​​​​​​

Tenzidy v zmesiach do ostrekovačov
Tenzidy sú povrchovo aktívne látky, ktorých úlohou je zbavovať povrch nečistôt.
Možno poznáte skôr názov saponáty – ten označuje tenzidy, ktoré sú synteticky pripravené.Rozhodne ale poznáte mydlo, ktoré je zaradené aj do skupiny tenzidov.

Na nečistoty fungujú tak, že sa jedným koncom naviažu na molekulu vody a druhým koncom sa naviažu na povrch nečistoty. Tenzidy v podstate obalia nečistotu tak, že sa nemá už ako udržať na povrchu a vymyje sa do vody.
Zo skúsenosti je jasné, že tenzidy v ostrekovačoch spoznáte podľa toho, že zmes viac či menej pení.
Dôležité pre letnú zmes: veľké množstvo - odstraňujeme prach, hmyz, peľ
(v zimnej zmesi: malé množstvo)

Voda v zmesiach do ostrekovačov
Tvrdosť vody sa v prípade letnej a zimnej zmesi nelíši. V oboch prípadoch platí, že voda by mala byť čo najmäkšia.
Prečo, to popisujeme v článku Riedite ostrekovaciu zmes vodou z kohútika? Ničíte si čelné sklo.

Lieh v zmesiach do ostrekovačov
Vlastnosťou alkoholov je ich nízka teplota tuhnutia. Primiešaním podielu alkoholu do ostrekovacej zmesi je dosiahnutá väčšia či menšia mrazuvzdornosť kvapaliny. Podľa podielu alkoholu sú zmesi určené do rôznych teplôt pod bodom mrazu – väčšina produktových radov výrobcov rozdeľuje zmesi do -20 °C, do -30 °C a -40 °C.

Akú v zime zvoliť kvapalinu do ostrekovačov, aj keď nemá veľmi mrznúť?

Etanol – denaturovaný lieh

Do ostrekovacích zmesí sa primárne používa denaturovaný lieh – etanol. Na rozdiel od liehu v alkoholických nápojoch je technický lieh nepiteľný, ale v nemrznúcich zmesiach plní svoju úlohu skvele. V tejto podobe ide o pomerne zdravú bezpečnú látku.

Lieh je navyše dobrým čistidlom a odmasťovadlom. V zimných zmesiach tak nahrádza tenzidy, ktoré sú v letných zmesiach.

Rovnako ako parfumáciu, aj lieh po ostriekaní skla v kabíne cítime (pokiaľ teda nemáme obeh vzduchu v kabíne obmedzený len na vnútornú cirkuláciu). Mám sa teda obávať, že nadýcham pri kontrole alkoholu v dychu? iDnes oslovil odborníkov z Ústavu súdneho lekárstva v Brne - testovaná skupina vodičov nadýchala bez výnimky. Testovanie ukázalo, že trvalo necelých 15 minút, kým u všetkých testovaných hladina poklesla opäť na nulu. Podľa polície, ktorej vyjadrenie iDnes získala, sa však vodiči obávať nemusia - stačí sa poriadne nadýchnuť čerstvého vzduchu. Ak ste nepili alkohol, skúška bude negatívna.

Metanol
Použitie metanolu v ostrekovacích zmesiach je problematické. Na jednej strane sú jeho vlastnosti pre nezámrznosť zmesi lepšie ako pri liehu.

Ide ale o vysoko toxické látky, ktoré sa odparovaním z čelného skla po postreku dostávajú nasávaním vzduchu do kúrenia a klimatizácie, a teda do kabíny vozidla. Aj keby ste v tej chvíli zadržali dych, metanol svoje škodlivé účinky odovzdáva aj po vstrebaní kožou.

Zatiaľ čo niektoré značky pristúpili k tomu, že si používanie metanolu nechcú vziať na svedomie, niektoré (zvlášť lacnejšie) výrobky metanol ešte stále obsahujú.

Metanol namiesto liehu má ale pre výrobcov dôležitú vlastnosť – je to lacnejšia surovina. Patrí k päťdesiatim chemikáliám s najvyššou produkciou na svete. Zatiaľ čo etanol je biologického pôvodu (vyrába sa kvasením cukrov a destiláciou), metanol je možné vyrobiť z ropy a uhlia.

Vyhnúť sa mu chcete ale aj z prevádzkových dôvodov - ako účinné rozpúšťadlo môže poškodiť interiérové aj exteriérové plasty.

Isopropanol​​​​​​​
Ďalšou lacnou náhradou liehu v zimných ostrekovacích zmesiach je to, čomu hovoríme príbudlina. Jeho toxicita nie je takým strašiakom, ako jeho neznesiteľný zápach.

Problém je, že pri kúpe a privoňaní ku koncentrátu to nemusíte poznať – parfumáciou kvapaliny je možné zápach prehlušiť. Prejaví sa ale v momente, keď sa na skle začne vyparovať. Podobne ako metanol vnikne do kabíny vozidlo prieduchmi na nasávanie vzduchu.

Dôležité pre zimné zmesi: veľké množstvo - zaistenie mrazuvzdornosti, primárne lieh, prípadne lacnejší metanol,izopropanol.

Etylénglykol v zmesiach do ostrekovačov
Etylénglykol je v zimnej zmesi látkou, ktorá vyrovnáva rozdielne medze pre vyparovanie liehu a vody. Ak by v zmesi chýbal, lieh by sa odparil rýchlejšie ako voda, a tá by začala na prednom skle namŕzať.
 
Pri zle postavených receptúrach môže ale príliš veľký obsah tejto látky zanechávať na povrchu mastné šmuhy.

Dôležité pre zimné zmesi: zamedzuje príliš rýchlemu odpareniu liehu a namŕzaniu skla.