Hlavná stránka Blog Novinky ⚡ OEM, originálny diel, prvovýroba, druhovýroba, aftermarket ☞ ako sa v tom vyznať

⚡ OEM, originálny diel, prvovýroba, druhovýroba, aftermarket ☞ ako sa v tom vyznať

14. 12. 2022
|
Kategória Novinky
Originálne diely - čo znamená skratka OE a kto ich vyrába?

Čo znamená skratka OE a OEM?
Skratka OE znamená original equipment, teda "pôvodný diel", do slovenčiny prekladané voľne ako originálny diel. Skratka OEM znamená original equipment manufacturer, do slovenčiny voľne preložené ako výrobca originálnych dielov. OE diel je teda výrobok, ktorý bol vyrobený priamo automobilkou alebo subdodávateľom automobilky, a len montovaný do áut priamo v továrni, pod značkou automobilky. V praxi sa potom v tejto súvislosti stretávame s označením OE číslo alebo OEM číslo dielu.

          OE (original equipment) = originálny diel
          OEM (original equipment manufacturer) = výrobca originálnych dielov


Tieto diely je možné potom zakúpiť prostredníctvom siete autorizovaných predajní a servisov, alebo prostredníctvom špecializovaných predajcov.
Všeobecne pre tieto diely platí, že sú drahé, ale kvalitné. Kvalita je daná viacerými faktormi, hlavnými sú ale tri:
  •  extrémne náročnými požiadavkami na kvalitu spracovania,
  •  nekompromisný výber použitých materiálov,
  •  a minimálnu kazivosť výrobkov, ktoré sa dostanú do obehu.
 

Cena OEM dielov
Cena je ale daná nielen touto kvalitou, ale aj relatívnym monopolom na výrobu OE dielov a prestíží značky dielu. Hoci všeobecne platí, že OE diely sú skutočne kvalitné, treba vždy zvážiť, či úžitok z týchto prémiových dielov vyváži rozdiel ich ceny. Napríklad pri spotrebnom tovare, ktorý sa mení preventívne (typicky filtre, brzdy), sa vo väčšine prípadov oplatí použiť diely z prvo- alebo druhovýroby. U iných je naopak originálna skutočne záruka, že vozidlo bude fungovať - napríklad aktuálna ponuka náhrad DPF filtrov nie je v mnohých prípadoch zďaleka zárukou dodržania emisných limitov, preto sa v tomto prípade odporúča zakúpiť filtre originálne, hoci niekoľkonásobne drahšie.
 

Zľavy na originálne diely? Len obmedzene
Vzhľadom k pravidlám v distribúcii týchto dielov sú autorizovaní predajcovia viazaní na dodržiavanie cenovej politiky stanovenej "zhora", v línii automobilka - výhradné zastúpenie národnej - autorizovaný predajca. Nadštandardné zľavy alebo individuálne ceny sú v podstate nemožné. Šancu na lepšiu cenu OE dielov je len v niekoľkých prípadoch:
  •   Predajca svojimi odbermi dosiahne na lepšie zľavy pri oficiálnej distribúcii, ale nechá si menšie marže ako autorizovaný predajca.
  •   Predajca má možnosť nakupovať na sklad výrobky, na ktoré je naprieč distribučnou sieťou práve akčná zľava.
  •   Predajca nakúpil OE diely z iného zdroja - napr. vykúpil nepoužité OE diely zo servisu alebo od zákazníkov.

Všeobecne sa však dá povedať, že v originálnych dieloch je pomerne malá možnosť práce s maržou, a napokon naprieč českým prostredím sa až na výnimky pohybujú ceny +- rovnako.
Treba dodať, že pre väčšinu OE dielov náhrady neexistujú, a to z toho dôvodu, že po nich nie je dopyt a výrobcom aftermarketových dielov by sa ich produkcia neoplatila (diely by neboli rentabilné v porovnaní s OE dielmi).
 

Prvovýroba

Z OE dielov je možné oddeliť niečo, čo je v slovenčine označované ako prvovýroba.
 Prvovýroba sú diely, ktoré sú montované do vozidiel v automobilke, ale je možné ich kúpiť aj samostatne v distribúcii dielov, a to pod značkou reálneho výrobcu            (subdodávateľa).
 
Vďaka tomu vznikajú pomerne kuriózne situácie - napríklad filter pre konkrétny automobil môžete kúpiť ako OE filter automobilky a bude stáť 50 € , alebo ten istý filter môžete kúpiť ako Mann a bude stáť 12 €. Pôjde pritom o úplne totožný výrobok, vyrobený na totožnej výrobnej linke. Jediným rozdielom bude označenie výrobku ako Mann alebo ako BMW (napríklad).
V praxi sme sa stretli aj napríklad pri termostatoch, že originálny diel bol predávaný ako OEM BMW, s vyrazeným logom BMW as cenou zodpovedajúcou OEM dielu. Prvovýrobca potom totožný diel predával pod svojou značkou ako prvovýrobu – len u týchto termostatov odfrézoval (áno, fakt to tam bolo vidieť) logo BMW.
Prvovýrobu nikto veľmi pri predaji nezdôrazňuje, ale ak svoje auto poznáte, môžete dosiahnuť na veľmi kvalitné výrobky za oveľa lepšiu cenu. Stále ale platí, že výstupná kontrola kvality pre OE diely je prísnejšia ako diely dávané do distribúcie aftermarketu ako prvovýroba (rozdielne požiadavky na výstupnú kontrolu kvality nám potvrdil priamo jeden subdodávateľ autodielov pre automobilky).
 

Aftermarket = druhovýroba = náhrada
 
Označenie aftermarketový diel, náhrada, druhovýroba nesú autodiely, ktoré sú vyrábané inými spoločnosťami.
 
Čo je to druhovýroba? Zjednodušene možno teda povedať, že to sú akékoľvek náhradné diely alebo príslušenstvo, ktoré sa predáva na trhu a nie je vyrábané automobilkou. Môže ísť o diely nové alebo repasované.
Na trhu pôsobia desiatky firiem, ktoré sa zameriavajú na určitú oblasť autodielov a ponúkajú lacnejšie alternatívy k OE dielam (až na výnimky, napríklad športovo-závodné špeciality). Väčšina sa zameriava na typický spotrebný tovar, ako sú brzdy, filtre, tesnenia, podvozkové diely. Existujú aj špecializované firmy, ktoré produkujú len určité konkrétne diely.