Hlavná stránka Blog Novinky Čo znamená index rýchlosti a nosnosti pneumatiky?

Čo znamená index rýchlosti a nosnosti pneumatiky?

09. 03. 2023
|
Kategória Novinky
Hľadáte nové pneumatiky pre vaše auto? Pri výbere nezabudnite skontrolovať rýchlostný index vybraného modelu pneumatiky. Zistite, čo znamená index nosnosti v praxi a či by nemal byť vyšší ako odporúčaný.

Každá nová automobilová pneumatika predávaná v Európskej únii má štítok, ktorý popisuje najdôležitejšie parametre produktu. Žiaľ, v praxi sa ukazuje, že nie všetkým vodičom sú informácie na štítku úplne jasné. Čo znamená index rýchlosti? Musí mať konkrétnu hodnotu? Ako rýchlo môže ísť naše auto? Čo v reálnom svete okrem grafov a tabuliek ovplyvňuje index nosnosti pneumatík? Môže byť nižšia alebo vyššia, ako odporúča výrobca vozidla? Ako to ovplyvní komfort jazdy a presnosť jazdy? Môžu sa pneumatiky s rôznym zaťažením a rýchlostným hodnotením miešať? Prečítajte si tiež: Môžem použiť iný index rýchlosti a nosnosti pneumatiky, ako odporúča výrobca?

Štítky pneumatík – oplatí sa ich čítať?
Výber nových pneumatík pre vaše auto nie je jednoduchá vec. Výber modelov je veľmi veľký a navyše pred kúpou a nasadením pneumatík na auto je ťažké posúdiť, či pneumatiky, ktoré máme na mysli, skutočne splnia naše očakávania. Na pomoc prichádzajú špeciálne štítky nalepené na každej kópii novej automobilovej pneumatiky predávanej v Európskej únii.

Aké dôležité informácie možno nájsť na štítku pneumatík? Naozaj stoja za prečítanie? Určite áno, pretože obsahujú základné informácie, ktoré môžu rozhodnúť, či vybraný model pneumatiky bude pasovať do nášho auta a splní očakávania.

Keďže nový, zmenený dizajn štítkov automobilových pneumatík bol zavedený na základe nariadenia EÚ č. 2020/740 v máji 2021 a nie každý vodič ho pozná, stojí za to povedať pár slov o tom, ako by sa štítky vôbec mali čítať.

Na štítku nájdete názov výrobcu a modelu pneumatiky, ako aj niektoré základné parametre pneumatiky:
  • Energetická účinnosť
Nie je to nič iné ako valivý odpor pneumatiky a v praxi to znamená vplyv pneumatiky na spotrebu paliva nášho auta. Auto jazdiace na pneumatikách najlepšej triedy A v reálnom živote spotrebuje o viac ako pol litra paliva na 100 kilometrov menej, ako keby jazdilo na pneumatikách s najhoršou triedou E.
  • Priľnavosť za mokra
Parameter ukazujúci, ako dobre bude naše auto brzdiť na týchto pneumatikách pri pohybe na mokrej vozovke. Rozdiel medzi brzdnou dráhou pneumatík z najlepšej triedy A a najhoršej triedy E je až 18 metrov, čo v prípade bezgólového stavu na ceste môže znamenať náraz do prekážky.
  • Hluk generovaný počas jazdy
Pneumatiky majú veľký vplyv na komfort jazdy. Súvisí to s hlukom, ktorý vytvárajú pneumatiky počas jazdy – či je vybraný model pneumatiky hlasný alebo nie, zistíme podľa štítku. Pneumatiky sú klasifikované ako trieda A, B alebo najhoršia trieda C. Hlučnosť pneumatiky sa navyše udáva v decibeloch – treba pripomenúť, že zvýšenie len o 3 dB je v praxi o 100 % vyššie.

Často sa stáva, že informácie na štítku nám nestačia na konečné rozhodnutie o výbere pneumatík pre auto. Potom sa oplatí pozrieť sa na niekoľko doplnkových parametrov, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch kľúčové a skutočne rozhodnú o tom, či pneumatiky budú pre naše auto fungovať alebo nie.

Čo znamená rýchlostné hodnotenie pneumatík?
Jedným z najdôležitejších parametrov automobilovej pneumatiky je rýchlostný index. Nie každý vodič však vie, čo presne znamená.

Čo znamená rýchlostný index pneumatiky? Zjednodušene povedané je to informácia o rýchlosti, ktorou sa naše vozidlo dokáže pohybovať s daným modelom pneumatiky. Pri prekročení rýchlosti udávanej výrobcom pneumatiky môže dôjsť k jej prasknutiu, čo v prípade tak rýchlej jazdy môže viesť k skutočnej tragédii.




Pneumatiky s vyšším rýchlostným hodnotením , najmä v prípade letných pneumatík, často znamenajú väčšiu stabilitu a presnosť riadenia. Pneumatiky s vyšším rýchlostným hodnotením majú tiež väčšiu odolnosť. Je potrebné pripomenúť, že rýchlostný index skutočne znamená odolnosť pneumatiky voči jazde vysokou rýchlosťou pri plnom zaťažení. To priamo súvisí s tým, koľko váži naše auto.

Môžu byť namontované pneumatiky s rôznymi rýchlostnými kategóriami? Toto sa neodporúča. Rovnako ako by ste na jednej náprave nemali používať pneumatiky rôznych rozmerov alebo opotrebovania dezénu, nemali by ste miešať pneumatiky s rôznymi rýchlostnými kategóriami. Ak sa však stane, že sme ako vodiči jednoducho nútení namontovať pneumatiky s iným rýchlostným indexom, mali by sme na zadnú nápravu auta prezuť pneumatiky s vyšším rýchlostným indexom.

Čo je index zaťaženia pneumatiky?
Druhým kľúčovým parametrom pri výbere správnych pneumatík pre naše auto je nosnosť pneumatík. Čo je index zaťaženia pneumatiky? Tento parameter informuje o maximálnom zaťažení, ktoré môže pneumatika uniesť pri maximálnej rýchlosti vyjadrenej v rýchlostnom indexe. Index tiež udáva maximálne povolené zaťaženie pneumatiky, ktoré by sa počas prevádzky nemalo prekročiť. Index nosnosti pneumatiky je vyjadrený v kilogramoch a je uvedený na bočnici pneumatiky ako čísla.

Ako si vybrať index nosnosti pneumatík? Informácie o kritériách, ktoré by pneumatiky mali spĺňať pre náš model auta, poskytuje samotný výrobca vozidla. Tieto údaje sú vo väčšine prípadov uvedené na typovom štítku namontovanom vo výklenku dverí vodiča. Väčšinou je správna voľba taká, že celková nosnosť štyroch pneumatík namontovaných na aute je vyššia ako skutočná hmotnosť celého nášho vozidla.

Mnohí vodiči sa pri kúpe novej sady pneumatík zameriavajú nielen na bezpečnosť, ale aj na komfort jazdy. Ovplyvňuje index zaťaženia pneumatík komfort jazdy? Nemá to priamy vplyv, ale dá sa s istotou predpokladať, že vysoký index nosnosti znamená tuhšie pneumatiky, čo sa zase môže premietnuť do zníženého komfortu.

Na záver dôležitá otázka – môže byť index nosnosti pneumatík vyšší ako odporúča výrobca auta? Určite áno! Montáž pneumatík s vyšším indexom nosnosti má reálny vplyv na to, ako sa bude naše vozidlo správať na ceste.

Pneumatiky s vyšším indexom nosnosti sú:
  • Väčšia presnosť riadenia
  • Väčšia stabilita vozidla
  • Istejšia ovládateľnosť pri úzkych manévroch

Oplatí sa pripomenúť, že istejšia a stabilnejšia jazda je, žiaľ, nižší komfort, o ktorom sme písali pred chvíľou.