Hlavná stránka Blog Novinky Čo s vyjazdeným olejom? Ako ho legálne zlikvidovať po výmene oleja v aute

Čo s vyjazdeným olejom? Ako ho legálne zlikvidovať po výmene oleja v aute

13. 12. 2022
|
Kategória Novinky
Čo s vyjazdeným olejom? Ako ho legálne zlikvidovať po výmene oleja v aute

Už vás niekedy trápila otázka, čo urobiť so starým olejom? Meníte si doma sami olej pri aute alebo pri motorke? Alebo pri inom zariadení, napríklad pri kosačke? Objavili ste v garáži zabudnutý barel so starým použitým olejom? Premýšľate, ako sa ho zbaviť? Láka vás vypustiť ho do kanalizácie, postupne ho vyhodiť so zmiešaným olejom alebo s ním dokonca kúriť? Nič z toho by ste robiť nemali.





Vyjazdený olej = chemický koktail. Ako na likvidáciu?
Motorové, technické a iné priemyselné oleje
tvoria samostatnú kategóriu chemikálií, s ktorými je po ich použití potrebné nakladať zvláštnym spôsobom. Tieto oleje spĺňajú predpísané normy pre ich využitie a často sú obohatené o ďalšie prímesi, ktoré zlepšujú ich vlastnosti a predlžujú ich životnosť. Počas ich využívania sa ale navyše do ich obsahu pridávajú rôzne nečistoty a zlúčeniny, ktoré vznikajú napríklad v dôsledku spaľovania paliva v motoroch, a olej tak ďalej znehodnocujú.
Olej nasýtený týmito zložkami stráca po určitej dobe svoje mazacie a ďalšie schopnosti a je nutné ho vymeniť za nový. Vypustením tohto oleja z prístroja však práca a starosť s ním nekončí. Teraz prichádza to dôležité, teda čo teraz s ním?


Odpadový olej likviduje iba oprávnená osoba
Fáza využívania a následnú likvidáciu priemyselných mazív rieši zákon č. 185/2001 Zb. o odpadoch, a to celkom striktným spôsobom. Ustanovenia § 3 a § 28 tohto zákona zaraďujú použitý motorový olej medzi odpad, ktorý je možné likvidovať iba ekologicky. Takú likvidáciu môže vykonávať výhradne na to oprávnená osoba, ktorá má súhlas s prevádzkou zariadenia na likvidáciu či ďalšie využitie oleja od krajského úradu. Pokiaľ takou osobou nie ste, nemáte možnosť olej likvidovať, a to ani po domácky.


Čo hrozí pri domácej likvidácii oleja?
Pokiaľ sa toho napriek tomu dopustíte, hrozí vám, ako fyzickej osobe, pokuta až 40 000 € a je jedno, či ste prvotným pôvodcom odpadu alebo iba jeho príjemcom, ktorý ho chcel likvidovať. Právnickej osobe, ktorá by neoprávnene nakladala s odpadovými olejmi, hrozí pokuta až 10 miliónov korún.


Spätný odber?
Samotná likvidácia oleja je tak v súčasnej dobe pomerne obtiažna. Ešte do roku 2015 bolo možné vracať vyjazdený motorový olej na tzv. spätný odber. To už neplatí. S použitými olejmi už nie je možné nakladať v režime spätného odberu, ale iba v režime nebezpečných odpadov.

Automobilové odpadové oleje tvorili z individuálnych výmen motorových alebo prevodových olejov asi len 3 % všetkých menených olejov. Z toho sa dá usudzovať, že drvivá väčšina užívateľov cestných vozidiel si nechávala a necháva meniť olej odborne, v servisoch.
Vzhľadom k relatívne nízkej cene za ropu, sa neoplatí recyklácia oleja malým prevádzkam, takže vo svojom okolí pravdepodobne nenájdete ani žiadnu firmu, ktorá by starý olej vykupovala, ako to bolo predtým.

Likvidácia oleja iba ekologicky
Oleje nemožno likvidovať vylievaním do prírody ani do kanalizácie. Na trhu existuje rad kotlov a kachlí, ktorých palivom je olej, ale nie starý vyjazdený, ale špeciálne upravený. K vykurovaniu alebo voľnému spaľovaniu by bolo treba vyjazdený olej najprv prepracovať na palivo podľa normy ČSN 656690. Spaľovanie bežného starého priemyselného oleja je tak nelegálne a hrozí za to vyššie uvedená pokuta.


Ako sa môžete oleja zbaviť? So špecialistami
Ako si teda poradiť? Ak ste súkromník, máte to o niečo ťažšie ako firma, ktorá produkuje odpadu veľa, napríklad práve takýto autoservis. Musíte si vo svojom okolí vyhľadať špecializovanú firmu, ktorá likvidáciu oleja zaisťuje, tam ho doniesť a za jeho likvidáciu zaplatiť. Samozrejme to nie je až taký problém, na internete takých firiem nájdete celkom dosť a u niektorých možno dohovoriť aj zvoz odpadu, ak ho máte práve väčšie množstvo.


Pomôžu aj bežné zberné dvory
Určitým riešením môžu byť aj takzvané zberné dvory, ktoré sú prevádzkované obcami alebo mestskými časťami. Tieto zberné dvory sú otvorené v určité dni (nemusí to byť v pracovnom týždni, ale veľmi často je to skôr cez víkend, kedy sa dá predpokladať, že ľudia viac pracujú doma) a podľa konkrétnych prevádzkových poriadkov prijímajú rôzne nebezpečné odpady – obvykle raz za určité obdobie (napríklad štvrťročne).

Aj tu počítajte s tým, že budete musieť hradiť nejaké poplatky, ale nie je tomu tak vždy. Niektoré zberné strediská majú svoju činnosť dotovanú a poplatky tak nevyberajú. Alebo vie nazbierať také množstvo odpadu, že ho likvidačná firma odoberie bez úhrady. Toto je v podstate jediné možné legálne riešenie, ako sa oleja, ktorý máte doma, ekologicky zbaviť.


Oleje škodlivé pre životné prostredie
Podobné problémy s likvidáciou oleja riešia ale aj veľké firmy. Škodlivosť olejov, teda všetkých druhov mazív, ktoré sa používajú na výrobu, prevádzku a tiež na údržbu strojov, je všeobecne známa. Chemické zlúčeniny sú v prírode prirodzene samy veľmi ťažko odbúrateľné. Negatívne dôsledky vznikajú totiž rovnako tak pri ich chybnom využití, ako pri chybnej likvidácii po konci ich životnosti, a to v doprave, strojníctve, v stavebníctve, a podobne.


Odpady zveriť odborníkom
Vzhľadom na to, že nie každá firma si môže dovoliť najať zvláštnu pracovnú silu, ktorá sa odpadovým hospodárstvom bude zaoberať, využívajú často špecializované služby spoločností, ktoré odpady likvidujú. Tie im dokážu zaistiť kompletný servis po fyzickej aj legislatívnej stránke.
To obnáša obvykle aj dodanie všetkého potrebného príslušenstva, ktoré je v rámci riešenia odpadov potrebné. Sú to napríklad popolnice na filtre, obaly, handry a iné nebezpečné odpady, sudy a barely na kvapaliny, sorpčné materiály atď. Tieto veci zároveň slúžia na správne ukladanie a triedenie odpadov.


Regeneračný proces
Vo svete je kladený na recykláciu olejov obdobný tlak ako u nás. Bohužiaľ, proces je veľmi nákladný. Regeneračné zariadenie vie síce zachovať mnoho pozitívnych vlastností a prísad rafináciou odpadových olejov, ale zložitá technológia v konečnom dôsledku stojí mnohonásobne viac ako konečný očistený produkt.
Zložitou rafináciou dochádza k postupnému odstráneniu škodlivých látok a prímesí, látok vzniknutých starnutím (najmä oxidáciou pri spaľovaní), zvyškov prísad, aditív a iných zmesí a látok vzniknutých ich rozkladom a náležitou úpravou frakčného zloženia. Nakoniec zostáva čistý základný olej. Hľadanie alternatívnych prostriedkov je tak stále jednoduchším a prijateľnejším spôsobom, ako sa so starým olejom vysporiadať.