Hlavná stránka Blog Novinky Čierny motorový olej tesne po výmene - je to normálne?

Čierny motorový olej tesne po výmene - je to normálne?

12. 01. 2023
|
Kategória Novinky
Podľa zaužívaného názoru čierna farba motorového oleja znamená, že je pripravený na výmenu. Medzitým farba oleja nie vždy naznačuje jeho opotrebovanie. Navyše stmavnutie oleja môže byť znakom jeho účinnosti a nie nízkej kvality. Akú farbu by mal mať motorový olej a prečo môže časom stmavnúť? Vysvetľujeme, aké môžu byť príčiny rýchleho sčernania oleja hneď po výmene.

Vrátite sa zo servisu po servise oleja a zistíte, že motorový olej je čierny. Prvá myšlienka je, že nepoctivá dielňa použila nekvalitný olej alebo, čo je ešte horšie, olej nebol vymenený vôbec. Čierny olej na mierke (benzín) však nemusí nutne znamenať podvod alebo chybu. Černenie oleja je prirodzený proces a stojí za to vedieť, čo je zaň zodpovedné. Aký by mal byť olej po výmene?

Aké sú funkcie oleja v motore?

Motorový olej sa často nazýva mazivom, a preto ho mnohí stotožňujú len s touto úlohou. Stojí však za to vedieť, že okrem ropnej bázy z rafinovanej ropy alebo zemného plynu má obohacujúce prísady , ktoré zohrávajú ďalšie úlohy. Ide o rôzne druhy prísad, napríklad detergenty a dispergátory . Ovplyvňujú celkové základné číslo TBN, čo je tlmivý roztok, ktorý neutralizuje kyseliny vznikajúce pri spaľovaní paliva.

Na čo potrebujete prísady? Umožňujú motorovému oleju nielen mazať kovové časti motora, ale aj:
  • zabrániť korózii,
  • vyčistiť motor od častíc sadzí,
  • zabraňuje tvorbe uhlíkových usadenín,
  • udržujte motor čistý,
  • zníženie trecieho odporu,
  • zabezpečiť jednotnú viskozitu v rôznych podmienkach,
  • chráni pred príliš rýchlou oxidáciou oleja,
  • zlepšenie štartovania studeného motora,
  • zabrániť roztrhnutiu olejového filtru.
Okrem toho sa motorový olej podieľa na chladení motora, utesňovaní spaľovacích komôr a zvukovej izolácii agregátu . Preto samotná prítomnosť oleja v olejovej vani nestačí – musí byť aj kvalitný. Výmena oleja každých 10-15 tis. km je najlepší spôsob, ako udržať motor v dobrom stave.



Akú farbu by mal mať motorový olej?

Čerstvý motorový olej má zvyčajne slamovú alebo jantárovú farbu. Je tiež priehľadný, takže jeho prítomnosť na mierke je niekedy ťažké spozorovať hneď po výmene oleja. Postupné tmavnutie oleja však nie je prekvapujúce a po desiatke kilometrov môže olej získať tmavú farbu. Viditeľné je to najmä v prípade dieselových motorov, kde čierny olej neprekvapí. Iná situácia je v prípade benzínových motorov a tých poháňaných LPG, kde aj po najazdení 15-20 tis.km. km olej môže mať svetlú farbu. Vysoká priehľadnosť oleja zvyčajne naznačuje dobrý stav benzínového motora , ale nie vždy. Mali by ste sa obávať, ak si všimnete čierny motorový olej hneď po výmene oleja?

Prečo motorový olej stmavne?

Pred vysvetlením, aký by mal byť olej po výmene oleja, stojí za zmienku, prečo olej stmavne. Sčernanie oleja nie je prekvapujúce a nie vždy to znamená, že je opotrebovaný. Tmavá farba je spôsobená časticami vznikajúcimi pri spaľovaní oleja, ktoré sa dostávajú do kľukovej skrine a tým aj do olejovej vane. Keď sa sadze dostanú do oleja, dispergačné činidlá ich rozpustia a zabránia tvorbe hrubších frakcií, teda karbónových usadenín, ktoré sa lepia na súčasti motora.

Najvýraznejšie sa to prejavuje pri dieselovom motore, ktorý vytvára najväčšie množstvo pevných častíc. Na druhej strane je olej v benzínovom motore oveľa čistejší, najmä v motoroch poháňaných autoplynom. Tmavá farba oleja naznačuje účinnosť prísad , ktoré udržujú motor čistý. Postupom času je koncentrácia sadzí príliš vysoká a motorový olej je potrebné vymeniť za čerstvý, preto sú dôležité pravidelné servisné návštevy. To však neznamená, že svetlá farba oleja naznačuje jeho dobrý stav. Zlúčeniny síry a nečistoty prítomné v palive nemusia nevyhnutne viesť k stmavnutiu oleja a v každom prípade spotrebúvajú prísady TBN. Aby sa zabránilo tomu, že v oleji prevládajú kyslé frakcie, musí sa udržiavať alkalické číslo na primeranej úrovni.

Môže byť olej po výmene čierny?

Vo väčšine prípadov si čerstvé mazivo po výmene oleja zachová svoju jasnú farbu dlhší čas. Ako dlho trvá, kým motorový olej sčernie, závisí od: od typu motora (diesel vs. benzín), kvality použitého paliva alebo stavu motora . Jednotka spaľujúca olej, kde piestne krúžky nie sú tesné a vedú k prefukovaniu, oxiduje olej rýchlejšie ako plne funkčný motor. Kvalita oleja ovplyvňuje aj rýchlosť spotreby oleja. Nekvalitné prísady do oleja sa môžu jednoducho rýchlejšie opotrebovať.

Nemalo by sa však dospieť k záveru, že čierny olej ihneď po výmene naznačuje použitie zlého oleja alebo opotrebovanie motora. V mnohých prípadoch je to spôsobené jednoduchým faktom: čerstvý olej sa mieša so starým olejom . Ak bol predtým použitý minerálny olej s vysokou viskozitou , nemusí byť vždy možné úplne vypustiť motor. Preto je dobré použiť preplach motora , ktorý rozpustí starý olej a pomôže tak vyčistiť motor. Čierny olej po opláchnutí je najlepším dôkazom účinnosti prípravku.

V niektorých prípadoch môže rýchle sčernanie oleja naznačovať aj ... vysokú účinnosť čistiacich prísad. To sa často stáva po použití kvalitného syntetického oleja. Rozpúšťa usadeniny a usadeniny sadzí nahromadené v motore, ktoré rýchlo sčernejú. Tento efekt je samozrejme výhodný, pretože zabraňuje poškodeniu motora. Potom stojí za to trochu urýchliť ďalšiu výmenu oleja a zvážiť použitie preplachu bezprostredne pred ňou.

Čistiace a antikorózne vlastnosti motorového oleja sú rovnako dôležité ako jeho mazacie vlastnosti, preto sa oplatí nezabúdať na jeho pravidelnú výmenu. Okrem toho venujte pozornosť triedam kvality oleja v súlade s normami ACEA, API a individuálnymi požiadavkami výrobcov automobilov. Spoliehať sa len na viskozitu oleja nestačí na výber správneho maziva. Podrobné informácie o druhu oleja nájdete v servisnej knižke vozidla.