Hlavná stránka Blog Novinky Ako vyčistiť EGR ventil?

Ako vyčistiť EGR ventil?

09. 01. 2023
|
Kategória Novinky
Systém recirkulácie výfukových plynov nevyhnutne funguje v špinavom prostredí. Kritickým prvkom systému, ktorý sa stará o ekológiu, je EGR ventil, na ktorom sa časom hromadia karbónové usadeniny z výfukových plynov.
Znečistený EGR ventil negatívne ovplyvňuje chod motora, preto sa ho oplatí pravidelne čistiť.

Dá sa to dokonca urobiť bez demontáže. Čo dáva čistenie EGR a ako si vyčistiť ventil sami?

Miera zanášania EGR ventilu do veľkej miery závisí od stavu motora. Čím lepšie agregát spaľuje palivo, tým sú výfukové plyny čistejšie, a preto v EGR ventile končí menej škodlivých látok. Tento ventil je umiestnený na výfukovom systéme, takže má priamy kontakt s horúcimi výfukovými plynmi. Konštrukcia ventilu EGR je pomerne jednoduchá, ale v dôsledku veľkých usadenín sa mechanizmus komponentu môže zaseknúť, čo vedie k poruche motora. Ako to spoznať a ako vyčistiť EGR ventil?

Čo je to EGR ventil a na čo slúži?

EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation) je prvok systému recirkulácie výfukových plynov, ktorého úlohou je znižovať emisie škodlivých uhľovodíkov do atmosféry, napríklad oxidov dusíka (NOx). Úlohou EGR ventilu je nasmerovať výfukové plyny späť do motora, aby spálili nečistoty zostávajúce vo výfukových plynoch. Miešanie výfukových plynov s čerstvým vzduchom tiež znižuje teplotu spaľovania zmesi paliva a vzduchu a urýchľuje odparovanie paliva. V benzínových motoroch ide na opätovné spálenie cca 25 % výfukových plynov, pri dieselových až 50 %.

Prečo sa však namiesto priameho spojenia medzi výfukom a sacím potrubím používa ventil? Je to spôsobené tým, že v niektorých situáciách nie je žiaduce priškrtiť motor výfukovými plynmi. Za optimálnych podmienok je mierny pokles asistencie v dôsledku činnosti systému recirkulácie výfukových plynov nepostrehnuteľný. Keď je však motor podhriaty, je potrebný voľnobeh alebo plný výkon, ventil EGR sa uzavrie. Vďaka tomu sa do spaľovacích komôr dostane čistý vzduch, obsahujúci viac kyslíka.

Znečistený EGR ventil - príznaky

Poškodenie EGR ventilu je badateľné najmä vtedy, ak zostane zaseknutý v otvorenej alebo nezatvorenej polohe. Potom motor nie je schopný generovať plný výkon. Medzi typické príznaky nefunkčného EGR ventilu patria:
  • nerovnomerný voľnobeh,
  • zhasnutie motora pri stlačení spojky,
  • pokles výkonu motora,
  • zvýšená spotreba paliva,
  • dym z výfukového potrubia,
  • trhanie motora pri dynamickej akcelerácii,
  • horšia reakcia na stlačenie plynu,
  • nerovnomerný vývoj výkonu motora,
  • ťažkosti s uvedením motora do vysokých otáčok.
V mnohých prípadoch poruchu EGR signalizuje kontrolka „skontrolovať motor“, nie je to však pravidlo. Palubný počítač môže zobrazovať aj chyby súvisiace s inými komponentmi zodpovednými za zloženie zmesi paliva a vzduchu, napríklad lambda sonda alebo prietokomer . Zoznam chýb môžete skontrolovať pomocou diagnostického rozhrania pripojeného k zásuvke OBDII.

Čo je čistenie EGR?

Pravidelné čistenie EGR ventilu predchádza vyššie uvedeným problémom. Ak si všimnete, že sa vaše auto na voľnobehu chveje a slabne, pomaly reaguje na stlačenie plynového pedálu a pri predbiehaní motor nevyvíja výkon ochotne , oplatí sa skontrolovať stav EGR ventilu. Preventívna starostlivosť nielen predĺži životnosť súčiastky, ale pomôže predchádzať ďalším poruchám. Znečistený EGR ventil môže viesť k poškodeniu, napríklad DPF filtra alebo turbodúchadla . Jazda s nesprávnym EGR ventilom môže byť navyše nepohodlná, v extrémnych prípadoch aj nebezpečná.

Čistenie ventilu obnoví jeho nominálne vlastnosti a malo by poskytnúť pokoj na cca 80-120 tisíc km. Znečisteniu sa nedá vyhnúť, pretože je funkčnou súčasťou výfukového systému. Ak sa však na ventile bez mihnutia oka nahromadí karbón a zablokuje ho oveľa skôr, stojí za to nájsť vinníka. Zatiaľ čo usadzovanie výfukových plynov je normálne, hrubá vrstva oleja môže byť problémom. Príčinou môže byť netesné turbodúchadlo alebo hmla z olejového odvzdušňovača.

Ako vyčistiť EGR ventil?

Na čistenie EGR ventilu je najlepšie vybrať komponent spod kapoty. Náročnosť tejto operácie závisí od toho, ako dobre je EGR skrytý. U niektorých modelov je potrebné demontovať vzduchový filter , teleso škrtiacej klapky a samozrejme kryt motora. Informácie o prístupe k ventilu nájdete v príručke k autu. Pred odstránením ventilu EGR tiež odpojte záporný kábel batérie, elektrické konektory, vákuovú hadicu a kabeláž k ventilu. Prístup k montážnym skrutkám môže byť obmedzený, preto si pripravte súpravu nástrčných kľúčov s nadstavcami.

Demontovaný EGR ventil začnite čistiť postriekaním veľkým množstvom špeciálneho prípravkuČističe EGR dokážu ľahko rozpustiť olej, decht a karbónové usadeniny. Obsahujú zdraviu škodlivé látky, preto túto činnosť vykonávajte v dobre vetranej miestnosti. Rozpustené nečistoty zachyťte handričkou, papierom, vatovými tyčinkami alebo kefkou. Zvyšky prípravku vyfúkajte stlačeným vzduchom a nechajte ventil vyschnúť. Nezabudnite nasadiť nové tesnenie– ten starý by mohol prepúšťať výfukové plyny do motorového priestoru, čím hrozí, že ich vtiahne do kabíny. Po namontovaní a pripojení prvkov sa oplatí znova použiť diagnostické rozhranie na vymazanie chýb. Moderné EGR ventily sú elektronicky riadené, takže môže byť potrebná rekalibrácia.

Tip: Pred inštaláciou vyčisteného ventilu EGR vyčistite aj kanály rozdeľovača, ktoré sú v priamom kontakte s ventilom. Čistič EGR je vhodný aj na čistenie tela škrtiacej klapky, karburátora a turbodúchadla.

Čistenie EGR bez demontáže

Drobné nečistoty na EGR ventile je možné odstrániť bez demontáže komponentu. Čistenie EGR bez demontáže vyzerá trochu inak. Prípravok sa aplikuje na sanie za chodu motora . Potom sa spáli spolu s nečistotami. Čistič EGR bez demontáže by sa mal vstrekovať v malých dávkach a otáčky motora by sa mali mierne zvýšiť, ako odporúča výrobca. K prípravku je pripojená flexibilná sonda, ktorá uľahčuje dávkovanie tekutiny. Vyčistíte tak nielen EGR, ale aj škrtiacu klapku, hlavy piestov a turbodúchadlo . Ak je však ventil silne zanesený karbónovými usadeninami, demontáž bude potrebná.

Čistenie EGR ventilu svojpomocne nie je zložité a nevyžaduje si profesionálne náradie. Úspešne si ich vyrobíte vo vlastnej garáži, vďaka čomu ušetríte niekoľko €.