Hlavná stránka Blog Novinky Ako vybrať chladiacu kvapalinu

Ako vybrať chladiacu kvapalinu

02. 01. 2023
|
Kategória Novinky


Chladiaca kvapalina je nevyhnutnosť pre každé vozidlo, je teda dôležité ju pravidelne kontrolovať a dopĺňať. Chladiaca kvapalina chráni motor vášho vozidla pred prehriatím a následným poškodením motora, ktoré môže vzniknúť. Ak je v nádobke kvapaliny nedostatok, u väčšiny áut vás upozorní kontrolka, takže nemusíte kvapalinu pravidelne kontrolovať. V naozaj krízovej situácii sa dopĺňa nádoba vodou, tento variant je vhodný iba v letnom období, pretože v zime hrozí, že voda zamrzne.
 
Ako vybrať vhodnú chladiacu kvapalinu
Ak sa chystáte vyraziť na nákup chladiacej kvapaliny, vopred si zistite, aká je vhodná pre vaše vozidlo, pretože ich na trhu existuje viacero druhov.
Najviac používané sú označené: Nové vozidlá majú druh kvapaliny uvedenej na nádobke, u starších vozidiel môže byť etiketa už zlúpnutá, naštudujte si teda manuál. Nemusíte sa báť, že sa kvapaliny vyrábajú sezónne, môžete teda užívať rovnakú počas celého roka bez toho, aby vám zamrzla. Pri doplňovaní je potrebné ju zriediť destilovanou vodou, pokiaľ nie je na obale uvedené inak.

Ak je na vašom vozidle nejaká závada a kvapalina uniká, môžete zohnať núdzovú na najbližšej benzínovej stanici, kde sa predávajú iba nariedené destilovanou vodou
takže pripravené okamžite na použitie, inak je vhodné ju kupovať v rôznych obchodoch ako aj v MROAUTO, kde nie sú tak drahé.

Kedy a ako vymieňať chladiacu kvapalinu
Výmena chladiacej kvapaliny sa odporúča pravidelne každé 2 - 3 roky. Odporúča sa však nádobu skontrolovať pred každou začínajúcou zimou. Skúsenejšia osoba výmenu chladiacej kvapaliny zvládne sama, pokiaľ sa na to necítite, choďte radšej do autoservisu. Výmena je v podstate podobná ako výmena oleja. Po otvorení kapoty okamžite uvidíte okrúhlu nádobku, ktorá býva väčšinou priehľadná. Rovnako ako všetky nádobky, aj táto má stanovenú minimálnu a maximálnu hranicu, správne množstvo je vždy uprostred. Pri prekročení akejkoľvek z týchto dvoch hladín, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu motora. Zvyšná kvapalina, ktorá v nádobke zostala, sa musí najskôr vypustiť, než začnete dolievať novú chladiacu kvapalinu. Aby ste si ju doplnili, majte vozidlo postavené na rovnom povrchu a motor musí byť vychladený, nikdy ju nedopĺňajte ihneď po príchode z nejakej cesty.