Hlavná stránka Blog Auto-moto magazín Ako nabíjať batériu usmerňovačom?

Ako nabíjať batériu usmerňovačom?

13. 01. 2023
|
Máte problém so štartovaním motora v aute za studena? Možno ho treba dobiť? Pozrite sa, čo by ste mali vedieť o nabíjaní autobatérie pomocou nabíjačky.

Bojíte sa, že pri prvom mraze vám nenaštartuje motor auta? To znamená, že pravdepodobne nie je niečo v poriadku s batériou v aute. Efektívnym riešením sa najčastejšie ukazuje dobíjanie batérie usmerňovačom , ktorý nájdeme v ponuke MROAUTO.SK. Ale ako správne používať usmerňovač? Ako dlho potrebujete nabíjať batériu s usmerňovačom? Kedy nabíjačka ukazuje, že je batéria nabitá? Môžete nechať usmerňovač cez noc? Všetko, čo potrebujete vedieť o nabíjaní batérie pomocou nabíjačky, nájdete nižšie! 



Ako pripojiť batériu k nabíjačke

Na začiatok si musíme vybrať miesto, kde chceme nabiť batériu auta. Mnoho vodičov sa chce vyhnúť odskrutkovaniu batérie a jej ťahaniu domov. Áno, v tejto situácii môžete dobiť autobatériu a nechať ju v aute, ale nezabudnite ju predtým odpojiť od elektrického systému vozidla. Za pozornosť stojí aj to, či je náš usmerňovač inteligentné zariadenie, riadené mikroprocesorom, ktorý dobije článok na odporúčanú úroveň a zabezpečí, aby nedošlo k poruche.

Často je najlepším riešením vybrať batériu z auta a nabiť ju doma. Toto riešenie má minimálne dve výhody
  • v dome či garáži máme jednoduchý prístup k elektrine a navyše batéria vydrží nejaký čas pri vyšších teplotách. Nie je žiadnym tajomstvom, že k vybitiu batérie najčastejšie dochádza v zimnom období, pretože mráz znižuje účinnosť batérie.

Ako začať nabíjať batériu - najskôr kladnú alebo zápornú?

Napriek obavám mnohých vodičov je pripojenie batérie k nabíjačke naozaj jednoduché.

Len si zapamätajte správne poradie:
  1. Odpojte batériu od auta odstránením pôvodných svoriek.
  2. Pripojte svorky nabíjačky k batérii - najprv červenú na pól so symbolom "plus" a potom čiernu na pól "mínus".
  3. Pripojte nabíjačku k zdroju napájania a zapnite ju, aby sa spustil proces nabíjania.
Čo musíme urobiť po pripojení nabíjačky k batérii? Najlepšie je riadiť sa pokynmi výrobcu nabíjačky, ale kroky zvyčajne povedú k výberu typu batérie (auto alebo motocykel). Mikroprocesorové nabíjačky si samostatne vyberú napätie, dobu nabíjania a upravia prevádzkový režim, ktorý je rozdelený do niekoľkých etáp, vrátane diagnostiky, hlavného nabíjania, konečného nabíjania a udržiavania optimálneho nabitia.

Ako a koľko nabiť vybitú batériu

Ako dlho potrebujete nabíjať batériu s usmerňovačom? Všetko závisí od toho, ako je vybitá batéria nášho auta, ako aj od toho, akým prúdom batériu nabíjame. Prevažná väčšina moderných nabíjačiek má mikroprocesor, ktorý riadi celý proces nabíjania, výber vhodného prúdu a doby nabíjania.

Kedy nabíjačka ukazuje, že je batéria nabitá? Po ukončení procesu nabíjania a ukončení poslednej fázy „pulzovania“, ktorá spočíva v udržiavaní napätia na 95-100%, sa rozsvieti dióda na kryte nabíjačky informujúca o ukončení procesu. Moderné nabíjačky majú často aj prídavné obrazovky, na ktorých môžeme priebežne sledovať stav nabitia batérie – podobne ako v smartfóne. Keď je symbol batérie úplne vyplnený, nabíjanie je dokončené.

V prípade jednoduchších alebo starších zariadení, ktoré nemajú obrazovku alebo LED diódu, ktorá indikuje ukončenie procesu nabíjania, musíme posúdiť sami. Ak to chcete urobiť, sledujte ručičku ampérmetra - ak klesne tesne nad 0, znamená to, že batéria je plne nabitá a usmerňovač dokončil svoju prácu.



Čo stojí za to vedieť o nabíjaní batérie pomocou usmerňovača

Vyššie uvedené informácie dokazujú, že nabíjanie batérie nie je zložitá operácia. Pri pripájaní svoriek a výbere správneho typu batérie stačí pamätať na správne poradie. Napriek tomu existuje veľa mýtov a pochybností okolo nabíjania batérie pomocou usmerňovača. Je čas ich rozptýliť! Tu sú najčastejšie otázky týkajúce sa nabíjania batérie pomocou nabíjačky.

Dá sa akumulátor prebiť nabíjačkou?
Áno, je možné batériu prebiť pomocou nabíjačky – v najhoršom prípade to môže viesť k trvalému poškodeniu batérie. Aby sa tomu zabránilo, je potrebné sledovať dobu nabíjania batérie alebo zakúpiť nabíjačku vybavenú mikroprocesorom, ktorý automaticky riadi celý proces nabíjania, v konečnej fáze prejde do režimu udržiavania úrovne nabitia.

Ako často je možné nabíjať batériu?
Nabíjanie batérie by malo byť vykonané absolútne vtedy, keď spozorujeme problém so štartovaním auta – najmä pri nízkych teplotách okolia. Je to jasný signál, že výkon batérie sa znížil. Ďalším spôsobom, ako posúdiť, či je potrebné batériu nabiť, je meranie napätia. Batériu by ste nemali nabíjať „pre každý prípad“ a príliš rýchle a časté vybíjanie batérie môže jasne naznačovať, že je potrebné ju vymeniť za novú.

Ako dlho nabíjať batériu, aby sa spustila?
Najčastejšie chceme batériu dobiť, keď sa vyskytnú problémy so štartovaním motora. Ako dlho potom treba nabíjať autobatériu? Plné nabitie zvyčajne trvá približne 10 hodín, ale proces nabíjania v dĺžke približne 30 minút by nám mal pomôcť efektívne naštartovať motor auta.

Ako skontrolovať nabíjací prúd usmerňovača?
Ak potrebujeme zmerať, akým prúdom usmerňovač nabíja batériu, musíme sa vybaviť príslušným ampérmetrom alebo multimetrom. Merač by mal byť zapojený do série s nabitou batériou - iba tak budú jeho indikácie správne.

Dá sa úplne vybitá batéria dobiť?
Áno, je možné dobiť úplne vybitú batériu. Doba nabíjania je potom zvyčajne minimálne 12 hodín. Ak bola batéria vybitá na nulu, stojí za to skontrolovať, čo bolo príčinou, aby sa táto situácia neopakovala. To je dôležité najmä pri pravidelne jazdenom aute, pretože to môže naznačovať problém so samotnou batériou alebo alternátorom v aute.

Ako dlho vydrží autobatéria bez naštartovania?
Pri odpovedi na túto otázku je vhodné si uvedomiť, že výdrž batérie závisí od mnohých faktorov. Hovoríme nielen o stave samotnej batérie, ale aj o jej zaťažení pri státí. Veľa závisí aj od podmienok, v ktorých auto parkuje – v mraze batéria určite vydrží kratšie, ako keby auto stálo v teplej garáži. Dá sa však predpokladať, že niekoľko týždňov parkovania bez naštartovania motora môže negatívne ovplyvniť úroveň nabitia batérie. Niekoľko mesiacov stojace vozidlo má malú šancu na bezproblémové naštartovanie motora.